Sprawozdanie duszpasterskie par. Abramów A.D. 2013.

SONY DSC

Drodzy parafianie i goście!

1. Dzisiejsza uroczystość Świętej Bożej Rodzicielki Maryi zamyka obchód oktawy uroczystości Narodzenia Pańskiego. Jednak nie oznacza to końca okresu Bożego Narodzenia. Jeszcze przez dwa tygodnie teksty liturgiczne będą nam przypominały o tym wydarzeniu.Nie zapominajmy nie tylko w naszym modlitwach o tej intencji, ale podejmujmy również konkretne działania ku temu, by przyczyniać się do rozwoju pokoju w naszych rodzinach, środowiskach pracy, wśród znajomych, gdyż prawdziwy pokój na ziemi rozpoczyna się od pokoju między nami.

2. Rozpoczynamy nowy rok kalendarzowy 2014 pod okiem i opieką naszej patronki Matki Boskiej Karmelitańskiej, która – jak przypomina nam dzisiejsza Ewangelia – zachowywała i rozważała wszystkie te sprawy w swoim sercu. Niech Jej postawa kształtuje także nasze życie, a Ona, najlepsza z matek, niech uczy nas odczytywania wszystkiego, co się nam przytrafia i w czym uczestniczymy z Bożej perspektywy.

1. U progu tego nowego kalendarzowego roku jeszcze bardziej otwórzmy się na Bożą miłość, aby mogła napełnić nasze domy, nasze rodziny i stać się w nas źródłem życia Bożego, z  którego będą czerpać inni. W ten sposób stwarzamy szansę spełnienia się naszych najlepszych życzeń, aby budując dom naszej rodziny, naszej wspólnoty parafialnej i naszej Ojczyzny, promieniować Bożym szczęściem, niezależnie od tego, co posiadamy i jaką drogą Pan Bóg nas prowadzi. Niech ten kolejny, rozpoczynający się rok 2014 dla nas wszystkich, dla naszych rodzin, dla naszej wspólnoty parafialnej i dla naszej Ojczyzny będzie czasem prawdziwie błogosławionym!

2. Wracając myślą do minionych miesięcy tygodni i dni w naszej parafii; udzieliliśmy sakramentu chrztu dla 30 dzieci, I komunie przyjęło ponad 40 dzieci, sakramentem małżeństwa połączono 16 par. Natomiast 37 osób zastało pogrzebanych na naszym cmentarzu.

3. Wraz z całym kościołem przeżywaliśmy Rok Wiary, ogłoszony przez Papieża Benedykta XVI- a zamknięty przez nowego Papieża Franciszka, pochodzącego z Argentyny. Co miesiąc trwaliśmy i czynimy to dalej na tzw. Czuwaniach Papieskich. Które przygotowują nasza młodzież do przyjęcia sakramentu bierzmowania. Odbyliśmy kilka pielgrzymek autokarowych do;Wilna,Częstochowy, Rzymu wraz ze scholą Nowa nadzieja, oraz do Lichenia i Torunia. Dzięki zaangażowaniu pań katechetek, jest przygotowywana w roku szkolnym msza św. z udziałem dzieci o godz.12. Zawiązała się też nowa schola dziecięca o wdzięcznej nazwie; Karmelki , od tytułu Matki Bożej z Góry Karmel, patronki naszej parafii.

1. Wraz z władzami samorządowymi naszej Gminy- byliśmy gospodarzami dożynek powiatowych, w dniu Odzyskania Niepodległości przez Polskę, przeżywaliśmy 11 listopada gminno -parafialne uroczystości patriotyczne w kościele oraz na cmentarzu wojennym w Marcinowie.

2. Wśród radości i blasków są sprawy trudne i bolesne; jak brak szacunku do świętowania niedzieli i dni świętych, oraz zbyt słaba frekwencja na mszach św. i za małe zainteresowanie prasą katolicką. Podczas liczenia wiernych okazało się że na 3497 parafian, do kościoła i kaplicy systematycznie chodzi tylko 1 100 osób; a co w tym czasie robi pozostałe 2 400 osób…? Tak – parafia potrzebuje nowej ewangelizacji !

3. W dziedzinie spraw ekonomicznych i materialnych, udało się wykonać zaplanowane inwestycje parafialne. Jak kapitalny remont plebanii, teraz do dyspozycji parafian jest cały dół plebanii; kancelaria, poczekalnia, 3 salki dla grup parafialnych , łazienka,toalety i kuchenka. Oraz hol i pokój stołowy. ks. Andrzej zajmuje wikariat, a ks. proboszcz 1 pokój z łazienką obok wikariusza. Na pietrze urządzono 2 pokoje gościnne z łazienką.Wykonano dodatkowo wjazd z kostki brukowej na plebanię.Natomiast w kościele wykonano  nowe okna uchylne, oraz nową wentylacje, dzięki czemu nie ma wilgoci i duszności.Wszystkie prace remontowe w parafii w minionym roku wyniosły nas kwotę =140.450 zł./ z różnych zbiorek parafialnych, ofiar indywidualnych, opłat cmentarnych, ofiar indywidualnych. opłatków, częściowo z wypominek i z ofiar z poświecenia pól, z pielgrzymek. Za to składamy Wam serdeczne Bóg zapłać ! Do zapłaty pozostał symboliczny dług w kwocie 11,450 zł.– sądzimy ze w ciągu tygodnia zbierzemy tę kwotę i parafia po Uroczystości Trzech Króli, będzie już bez długów.

4. Na koncie bankowym pozostało ok. 1000 zł na bieżące operacje!

10. Jak wiecie sam wywóz śmieci z cmentarza kosztował nas 11 000 zł. Ustanowiliśmy specjalny Fundusz parafialny– każda rodzina zobowiązana jest do złożenia ofiary 100 zł w ciągu roku/ po kolędzie, przy opłatkach oraz jedna zbiórka na śmieci przed odpustem./Z tego funduszu 20 zł na śmieci z cmentarza, a pozostałe 80 zł na inwestycje parafialne.

11.W tym roku chcemy na wiosnę przeprowadzić remont kaplicy cmentarnej, wraz wykonaniem alejki z kostki brukowej… w miarę możliwości.

Kochani parafianie...nasza Pani i Patronka Maryja w świetle dzisiejszego święta ukazuje się jako wspaniały dar dla Boga i ludzi, przyjmijcie ten dar i wraz z błogosławieństwem zanieście do waszych rodzin, wyrażając radość poprzez każdą wdzięczność ,która zostaje w naszych sercach.Wraz z wierszykiem kolędowym. Po kolędzie radości będzie , pokropi nasze ściany wasz duszpasterz ukochany. ks. Andrzej i ks. Wojtek