Sprzedaż żywności przez rolników

DSCF1029_web

Podsekretarz stanu Ewa Lech poinformowała o trwających w resorcie pracach nad przygotowaniem rządowego projektu ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników.

 

– Celem projektowanej ustawy jest zrównanie możliwości sprzedaży żywności przez polskich rolników z warunkami, jakie mają rolnicy w innych krajach unijnych – podkreśliła wiceminister.

Główne założenia dotyczą uproszenia wymagań i przeniesienia kompetencji kontrolnych, z Państwowej Inspekcji Sanitarnej, w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego na Inspekcję Weterynaryjną, a w odniesieniu do produktów pochodzenia niezwierzęcego na Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

– Proponujemy rolnikowi rzeczywiste stworzenie możliwości rozwoju produkcji i sprzedaży konsumentom końcowym żywności uzyskanej w całości lub części z surowców pochodzących z ich własnej uprawy, hodowli lub chowu, bez dodatkowego zatrudnienia – poinformowała podsekretarz stanu Ewa Lech.

Wiceminister podkreśliła, że proponowana jest zmiana pułapu produkcji z wartościowej na ilościową. W ramach limitu ilościowego proponowane rozwiązania przewiduje zwolnienie z podatku dochodowego. W myśl założeń projektowana ustawa mogłaby wejść w życie z dniem 1 stycznia 2017 roku.

Źródło: http://www.lir.lublin.pl/aktualnosci/1089-sprzedaz-zywnosci-przez-rolnikow

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *