Na rynku hurtowym w Broniszach, ze względu na jesienne zbiory, oferta warzyw jest bardzo duża. Dużo taniej niż w poprzednich latach można kupić ziemniaki, kapustę i cebulę – poinformowała rzeczniczka rynku Małgorzata Skoczewska.
Ziemniaki przy zakupie powyżej tony, sprzedawane są w cenie niższej niż 20 groszy za kilogram. Tona kosztuje więc niecałe 150 złotych. Piętnastokilogramowy worek cebuli producenci sprzedają za 5 zł, czyli kilogram poniżej 40 groszy, co w porównaniu z 2013 rokiem oznacza spadek cen ponad 60 proc.
Fasola szparagowa jest ponad 40 proc. tańsza w porównaniu do cen z 2013 r. Kilogram tego warzywa kosztuje ok. 2,90 zł. Nieznacznie droższa jest fasolka pochodząca z upraw szklarniowych.
Tańsza niż w ubiegłym roku jest papryka zielona, kosztuje ona ok. 1,85 zł za kg. Rośnie popyt na dynie, można je kupić już po 1,5 zł za kg.
Przy ogólnej tendencji dużej podaży i niskich cen, drożeją ogórki gruntowe. Ich cena wynosi obecnie 3-4 zł za kilogram.
Jak zaznaczyła Skoczewska, mimo, że ceny warzyw są niskie, to ich produkcja w tym roku jest wyższa tylko o 5 proc. w porównaniu z 2013 r. GUS wstępnie szacuje, że w tym roku zbiory będą na poziomie 4,2 mln ton warzyw gruntowych czyli 5 proc. więcej niż w ub. roku. Ale jest to o ponad 7 proc. mniej od średnich zbiorów z lat 2006-2010.
Rekordowo wysokie zapowiadają się natomiast zbiory owoców. GUS szacuje, że wyniosą one ogółem ponad 3,6 mln ton, w tym jabłek 3,2 mln ton czyli trochę więcej niż w ubiegłym roku. Jabłka, gruszki i śliwki są znacznie tańsze w porównaniu z cenami sprzed roku, jesienne maliny droższe. Ceny jabłek w większości odmian spadły o 30 proc., kosztują one średnio 1,20 zł za kilogram.
Za gruszki w hurcie trzeba zapłacić od 2 zł do 2,30 zł za kilogram, to o 1/5 mniej niż w 2013 r., jedynie kończąca się już odmiana Klapsa jest o 10 proc. droższa w porównaniu z cenami z września u.br. – jej cena to ok. 3,30 zł/kg.
Dość drogie są jesienne maliny, kosztują one około 16 zł za kilogram. Rok temu maliny były o 4 zł tańsze czyli o 40 proc. Truskawki polskiej produkcji można kupić cenie od 15 do 16 zł/kg.
Dużo jest orzechów włoskich i laskowych i są tanie, kosztują 5-6 złotych za kilogram.
Bronisze to największy w Europie Środkowo-Wschodniej rynek hurtowy owoców, warzyw i kwiatów.
Czytaj oryginalny artykuł na: http://www.stefczyk.info/wiadomosci/gospodarka/warzywa-tanieja-w-szybkim-tempie,11842187352#ixzz3F0WVBKpF